Lansarea anualei timișorene de arhitectură* a avut loc luni, 16 iunie, între orele 18.30-22.00 la Casa Artelor, str. Augustin Pacha nr.8. Cu această ocazie aproximativ 160 de persoane s-au reunit în Curtea cu castan pentru a fi alături de echipa organizatoare.

Cu ocazia lansării a avut loc şi vernisajul expoziţiei retrospective a_ta 2007-2013. Panourile proiectelor nominalizate şi premiate la ediţiile anterioare au compus o instalație care a redefinitspațiul Curții cu Castan - spațiu introvertit ce a oferit atmosfera cadru potrivită pentru un rezumat al reuşitelor în arhitectura timişoreană în perioada 2007-2013. Expozitia a fost întregită de instalaţia luminoasă a artistului Levente Kozma cu mesajul “Pe vremea noastra era altfel…” - replica reflexiv-nostalgicăsugerează încheierea unui ciclu și conține promisiunea unei abordari diferite pentru a_ta 2014 .

În acest cadru, preşedintele filialei Timiş a Ordinului Arhitecţilor din România, dl. arh. Vlad Gaivoronschi, a deschis seara cu un cuvânt de bun-venit pentru cei prezenţi, şi a felicitat iniţiativa de recunoaştere a parcursului celor 7 ediții a_ta. D-l arh. Adrian Ionaşiu, în calitate de organizator al ediţiilor anterioare a_ta, a făcut o scurtă descriere a acestui parcurs.

Arh. Oana Simionescu, coordonatoarea echipei de organizare, a prezentat conceptul şi structura a_ta 2014. Tema anualei, prezent! a fost descrisă ca o invitație spre participare şi implicare activă în oraş, în educație, în profesie, în comunitate. Un prim semnal în acest sens a fost introducerea reprezentanţilor organizaţiilor partenere: din partea Filialei Teritoriale Vest a Asociaţiei Peisagiştilor din România a vorbit ing. peis. Andrei Condoroş iar din partea Asociaţiei Simultan Levente Kozma. Ambii au descris modalităţile de implicare în cadrul a_ta 2014 a organizaţiilor reprezentate de ei.

După încheierea discursurilor, evenimentul a continuat cu o degustare de aperitive şi vin, într-un ambient video și muzical realizat de SLOWDANCE.

Mulțumim pe această cale încă o dată celor care au participat la eveniment, precum și tuturor celor care au contribuit la organizarea sa.
Echipă organizare: Oana Simionescu, Alexandru Cozma, Simina Cuc, Bogdan Isopescu, Robert Jianu, Alexandra Maier, Cristina Milici, Sergiu Sabău și Andreea Duminică.
Voluntari: Alexandru Todirică, Cristina Turcu, Denisa Birtoc, Alexandra Spiridon, Maria Sgîrcea.
Muzică și proiecții video: SLOWDANCE – Florin Fâra
Instalație luminoasă: Levente Kozma, Asociația Simultan; instalație realizată în cadrul proiectului SPAȚII ÎN AȘTEPTARE II.  
Aperitive: Andreea Pătroi și Oana Simionescu.
Spațiu: Casa Artelor – Direcția de cultură Timiș – Levente Kozma și Carmen Bayer.
Fotografii: Ciprian Costache și Alexandru Todirică.
Video: Farkas Pataki.
Grafică: Alexandru Cozma.
Sponsori prezenți: Ornella Design.
Colaboratori prezenți: Lipoplast, VELUX.
 

*Anuala timișoreană de arhitectură este un proiect finanțat din timbrul de arhitectură și organizat de OAR, filiala teritorială TIMIȘ.


 

Conceptul ediţiei 2014 a a_ta este “prezent!”. Dublul sens al acestui cuvânt vine în contrast cu o stare de fapt definită de absenţa acută a dialogului, a implicării, în ultimă instanţă absenţa profesiei din mediul în care activează.

În prezent, cariera de arhitect nu mai reprezintă un vector liniar, ascendent, sigur şi uşor de urmărit. Abilitatea de a reinventa profesia şi capacitatea de a profesa într-o manieră creativă, care să corespundă cu nevoile societăţii contemporane, sunt calităţi încurajate tot mai mult în mediile profesionale din exterior. Arhitectura devine, prin diversificarea instrumentarului de operaţii posibile, un demers tot mai complex. Ca urmare, arhitecţii încep să devină şi un fel de curatori de procese prin maniera în care aleg instrumentele de operare.

În aceste condiţii, “prezent!” apare ca o posibilă abordare a contextului intern, în perpetuă tranziţie, în care absenţa a devenit cea mai lizibilă formă a prezenţei/prezentului, un prezent dezechilibrat de o lipsă de sensibilitate faţă de trecut şi viitor. Curatorierea unor locuri, atât în medii formale cât şi informale, prin intermediul unor acţiuni şi intervenţii culturale, dispuse pe o linie temporală de 6 luni, are ca scop principal consolidarea prezenţei ca fapt materializat. Astfel, ne propunem să materializăm propria noastră prezenţă ca organizatori, breaslă şi organizaţie, alături de partenerii noştri.


 

Anuala Timișoreană de Arhitectură – a_ta - este cel mai important eveniment profesional organizat de către  Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, cu sprijinul financiar al OAR. Dedicat membrilor, şi nu numai, este conceput ca o interfaţă de relaţionare atât în cadrul profesiei, cât şi între profesie şi mediul – social, cultural, civic etc. – în care aceasta activează.

Obiectivul principal al Anualei este recunoaşterea şi promovarea excelenţei în arhitectură şi, implicit prin aceasta, reliefarea unor modele de practică profesională demne de urmat. În acest sens, cel mai important eveniment al anualei este gala de premiere a proiectelor înscrise în concurs. De asemenea, acest demers oferă prin expoziţia-concurs o privire de ansamblu asupra producţiei de arhitectură din anul curent.

Anuala se adresează în principal comunităţii profesionale dar un deziderat major al proiectului îl reprezintă atragerea interesului publicului larg asupra arhitecturii de calitate şi implicarea acestuia în fenomenul arhitectural, al cărui beneficiar este de fapt. În acest scop, evenimentele organizate au o dimensiune publică – expoziţiile, dezbaterile, workshopurile, conferinţele sunt deschise tuturor celor interesaţi – şi una formativă – prin expunerea comunităţii la valorile arhitecturii de calitate. 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *