Este posibil ca orașele să fie cu adevărat ale tuturor? Se poate vreodată constitui acea masă critică care să fie de acord că orașul ne privește și că este datoria fiecăruia, din poziția pe care o are, de a fi interesat și responsabil față de mediul construit?
Este esențială proiectarea unei imagini asupra orașului prin juxtapunerea principalelor dimensiuni care îl compun: cea umană și cea urbană, deoarece între acestea există o relație reciprocă de remodelare. Pentru ca trăsăturile fizice ale unui oraș să influențeze pozitiv componenta umană, mentalul colectiv, este nevoie de o atentă calibrare a tuturor intervențiilor, de comunicare, negociere și colaborare între principalii actori urbani: societatea civilă, administrația și sectorul de afaceri.
Ceea ce propunem este o arhitectură a acțiunii definită de o dorință de a fi proactiv, de a colabora, de a intra în dialog și de a relaționa. De a înțelege, până la urmă, harta completă și complexă a mediului construit. Ne dorim să promovăm interacțiunea dintre diferite entități, înainte de a vorbi despre intervenții concrete. Propunem dialog în locul declarațiilor, colaborare în locul izolării, procese în locul evenimentelor punctuale.
Anuala Timișoreană de Arhitectură 2015 – a_ta 2015 - încheie seria de anuale organizate de către Filiala Teritorială Timiș a Ordinului Arhitecților din România, realizând tranziția spre o nou format, bienal. Tema din acest an este privește orașul, fiind un îndemn de a te poziționa, și de a intra în dialog, de a te implica în procesul de colaborare implicit unui mediu urban sănătos.
Astfel, a_ta2015 se constituie într-o platformă de dialog, care oferă posibilitatea unei comunicări deschise, din perspectiva trinomunlui administrație – corp profesional – societate civilă, aducând în discuție trei teme majore: infrastructură, investiții și arta în spațiul public.
Echipa: Oana Simionescu – coordonator, Simina Cuc, Alexandra Garomfir, Cristian Blidariu, Andreea Duminică, Bogdan Isopescu
Curatori proiect SIGMA: Alina Șerban, Andreea Palade-Flondor, Spacecaviar (Tamar Shafrir, Martina Muzi, Giulia Finazzi, Joseph Grima)
Consultanți: Colegiul director al OAR Timiș (Vlad Gaivoronschi, Rudolf Graef, Bogdan Demetrescu, Adina Szitar, Ozana Apostol, Cosmin Bloju)
Voluntari: Alexandru Todirică, Tomotei Badea, Mădălina Nica, Bettina Varga, Sergiu Timuț, Glad Carpencu, Milena Popa
Grafică&comunicare: Synopsis Media
Documentare fotografică: Dan Purice
Documentare video: Farkas Pataki