
Daniel Munteanu
• Cum v-aţi prezenta celor care nu vă cunosc?
O descriere recentă sună aşa: în ultimul an, Daniel Tudor Munteanu a absolvit cursuri postuniversitare la ‘The Berlage’ în Delft (Olanda) şi la Universitatea din Genova (Italia), a expus la a cincea ediţie a ‘Urbanism\Architecture Bi-city Biennale’ în Shenzhen (China) şi a publicat în ‘Volume’ (Olanda), ‘Abitare’ (Italia) şi ‘San Rocco’ (Italia). Arhitect şi urbanist absolvent al Universităţii Tehnice din Iaşi (România) şi al Universităţii Tehnice din Eindhoven (Olanda), a înfiinţat în 2003 propriul birou de arhitectură împreună cu soţia şi partenera sa, Ana, şi, din 2014, este editor al revistei ‘OfHouses’ (www.facebook.com/OfHouses). Lucrează şi locuieşte în Suceava (România).
• Ce moment v-a determinat să alegeţi arhitectura?
Alegerea arhitecturii ca viitoare profesie a venit ca urmare a unei `discuţii serioase’ cu părinţii mei, undeva prin 1994.
A fost o soluţie de compromis, ceva între cariera de artist plastic, pe care mi-o doream eu, şi `meseria de viitor’ pe care şi-
o doreau ei. Nu am fost foarte convins de justeţea acestei alegeri până în anul 2 de facultate, când întâlnirea cu un foarte bun îndrumător de atelier a fost hotărâtoare în descoperirea complexităţii acestui domeniu şi întelegerea arhitecturii ca act cultural.
• Care este contribuţia arhitecturii în formarea dumneavoastră personală?
Pentru mine arhitectura este deopotrivă o profesie şi o pasiune. Sunt un prizonier (voluntar) al acestui domeniu. Biroul nostru este o afacere de familie şi până de curând eram 4 arhitecţi din 3 generaţii diferite, toţi rude. 90% din prietenii mei sunt arhitecţi, la fel cum 90% din lecturile personale sunt cu şi despre arhitectură. Cred că asta spune totul.
• Cum aţi prezenta activitatea dumneavoastră alternativă celor care nu sunt familiari cu ea?
În ultimul timp am activat foarte mult în domeniul teoriei şi criticii de arhitectură, scriind la diverse publicaţii de specialitate. Astfel, am ajuns să cunosc foarte bine peisajul internaţional al periodicelor de arhitectură şi, cu foarte puţine excepţii (San Rocco, OASE, Arch+), am observat că publicaţiile recente îşi ignoră total misiunea critică, mulţumindu-se cu repetarea la nesfârşit a aceloraşi ultime realizări ale starurilor actuale. Am decis să lansăm noi o revistă, aşa cum ne place şi cum credem că trebuie să fie: fără publicitate, fără materiale de umplutură şi cu un concept foarte simplu – o singură lucrare/ număr, dar prezentată în cele mai mici detalii. Vom publica numai case, finalizate cel puţin în urmă cu 20 de ani. Nu numai că vor fi case ‚vechi’, dar nici foarte cunoscute – ‚old forgotten houses’, de unde şi titlul revistei: OfHouses. Inutil de precizat, publicaţia va fi în engleză şi se va adresa pieţei internaţionale. Pentru a ‚prinde gustul’, vă invităm să vizitaţi pagina noastră de Facebook www.facebook.com/OfHouses, unde zilnic prezentăm câte un proiect interesant, dar cu care sunt puţine şanse să vă fi întâlnit recent – de exemplu, astăzi am publicat ‚Umbrella House’(1959) a lui Kazuo Shinohara, iar mâine va urma prima lucrare a lui Will Bruder, din 1975. Revista va debuta în 2016 şi va fi probabil disponibilă numai în circuit închis, prin abonament.
• Cum aţi ajuns de la arhitectură la activitatea dumneavoastră alternativă?
Nu ştiu dacă putem vorbi de activităţi alternative. Pentru noi proiectarea, cercetarea şi diseminarea informaţiei sunt una şi aceeaşi activitate, neputând funcţiona independent una de cealaltă.
• Cum consideraţi că se influenţează reciproc cele două activităţi? În ce măsură sunteţi prezent în cele două activităţi?
Aşa cum am spus, e greu să vorbim despre activităţi independente. Cred că suntem implicaţi în egală masură în ambele, cu o sacrificare aproape totală a timpului nostru liber.
Înapoi