Arh. Cami; MILINCU rotund

Camil Milincu

 

Prima întrebare-suport din invitație mi se pare a fi cea mai importantă: cum te prezinți celor care nu te cunosc. Din păcate, încă nu am un răspuns clar.

Problema o am de ceva vreme. Învățătoarea din scoala primară a observat că desenez frumos. Așa am ajuns “pachet“ la Palatul Pionierilor. Am avut șansa de a avea un profesor de grafică special. A urmat o perioadă de “militărie”, expoziții și neapărat pregătire pentru admiterea la arhitectură… chiar dacă eram clasa a 4-a .

Trec însă pe lângă ușa atelierului de navomodelism și se întamplă ceva. Acolo este zgomot de scule. Miroase a talaș de brad, clei și lacuri. Mă înscriu. Adesea întârzii de la orele de grafică. Sunt căutat, luat de urechi și dus la “naturica” statică. Pendularea ține până la admiterea la liceu, moment în care, încet, sunt nevoit să renunț la una dinte activități. Îmi rămâne pe lângă vitrina cu modele, ferăstrăul de traforaj și o rindea rusească. Primitivă, greu de reglat, dar este singura rindea pe care am folosit-o.

Facultate. Machete. Rindeaua iese din nou din vitrina. Din nou talaș…

Termin faculatea. Îmi amenajez propriul apartament / atelier. Moștenesc două piese de mobilier care trebuie integrate în amenajare. Citesc mult despre modul în care au fost executate, inclusiv despre sculele folosite. Am de gând să îmi realizez singur elementele de lemn din amenajare. După ce mă chinui cu sculele pe care le am, mă hotărăsc că e timpul să cumpăr o rindea nouă, de data aceasta o replică realizată “în vest“.

block_plane

Ascut lama, îndrept o șipcă. ALTFEL de talaș… Reîncepe pendularea între desen, arhitectură, și lucrul în lemn. În prima fază tâmplăria este metoda de relaxare după o zi de avize, normative și prea puțin desen. După o zi la sfârșitul căreia nu rămâne decât o dată nouă atașată unui fișier, este felul în care simt că fac ceva.

Se schimbă felul în care desenez. Încep să folosesc alte proporții, încep să folosesc curbe libere. Scot planșeta și desenez piese de mobilier scara 1:1. Mă uit pe schițele inițiale făcute în CAD și îmi dau seama că am câștigat ceva.

Rămâne prima întrebare: cum mă prezint. Arhitect sau tâmplar. Nu vreau să mai fiu nevoit să aleg. Sunt arhitect și tâmplar totodată.

 

Înapoi