Miercuri, 18 iunie, a avut loc evenimentul ARHITECTURA ȘI COPIII din cadrul a_ta 2014!

Cele 14 clase de a III-a și a IV-a, care au finalizat anul acesta opționalul DE-A ARHITECTURA ÎN ȘCOALA MEA, s-au reunit în sala de sport a Universității de Vest pentru a expune și a discuta machetele cartierelor imaginate la clasă. Scopul opționalului este dezvoltarea și promovarea educaţiei de arhitectură şi mediu construit pentru copii, iar machetele reprezintă răspunsul copiilor la provocarea de a-și imagina propriul cartier/oraș, ținând cont de toate cele învățate în anul școlar ce tocmai a luat sfârșit. Cartierul fiecărei clase este rezultatul unui lung proces de negociere, în cadrul căruia copiii s-au poziționat, pe rând, în diferite roluri: urbanist, peisagist, arhitect, locuitor al orașului, etc. Astfel s-au stabilit, de comun acord, care sunt caracteristicile fiecărui cartier: de la spații verzi, la spații publice sau spații private. Am avut cartiere pentru mașini, cartiere în care apa a luat locul străzilor, cartiere pentru bicicliști, zone dens construite, altele mai rarefiate și zone dedicate spațiilor publice. Fiecare clasă a înțeles că este responsabilă de propriul cartier și toate machetele au fost expuse cu mult entuziasm.

Între orele 11:00 şi 13:00 sala desenată de Hans Fackelmann, a fost impregnată de bucuria molipsitoare a celor peste 300 de copii prezenţi la eveniment. Aceştia au ajuns rând pe rând, fiecare clasă aducându-şi macheta şi poziţionând-o cu grijă la locul stabilit pentru cartierul lor în “orăşelul copiilor”. Arhitecţii voluntari le-au dat copiilor insigne şi stickere colorate pentru votul machetei preferate. După ce “orăşelul copiilor” a fost completat cu toate cele 14 cartiere aşteptate, arh. Oana Simionescu, coordonatorul programului de-a arhitectura din Timişoara şi al echipei organizatoare a_ta 2014 le-a urat bun-venit elevilor şi le-a explicat acestora cum să-şi voteze cartierul preferat. Nerăbdarea alegătorilor în a-şi exprima preferinţele a fost evidentă în timpul turului tuturor cartierelor – fiecare şi-a primit voturile cuvenite. Cel mai frumos cartier votat de copii a aparţinut clasei a IV-a E de la Şcoala Gimnazială nr. 19 “Avram Iancu” – o insulă verde, cu un deal împădurit în mijloc, și pe care nu s-a construit foarte mult. Arhitecţii voluntari şi-au exprimat şi ei votul pentru cea mai arhitecturală machetă: diploma a fost acordată clasei a IV-a D de la Şcoala Gimnazială nr. 19 “Avram Iancu”, care a propus un spațiu urban, cu locuințe colective, acoperișuri înverzite, zone pentru mașini, pentru pietoni, și pentru comunitate.

Evenimentul s-a încheiat odată cu decernarea diplomelor ”de-a arhitectura”, și oferirea de turte dulci din partea cofetăriei CODRINA.

 

Arhitectura şi copiii” a fost un eveniment organizat de Ordinul Arhitecţilor din România Filiala Teritorială Timiş, în parteneriat cu Asociaţia “De-a arhitectura” şi face parte din categoria de manifestări dedicate educaţiei din cadrul a_ta 2014.

Mulțumim pe această cale celor care au participat la eveniment, precum și tuturor celor care au contribuit la organizarea sa.

Echipa de organizare: Alexandra Maier, Oana Simionescu, Alexandru Cozma, Bogdan Isopescu, Sergiu Sabău, Simina Cuc.
 
Voluntari: Dana Negrișanu, Larisa Gărdean, Ana Ionescu, Ian Vanko, Milena Popa, Oana Aneci, Roxana Pătrulescu, Otilia Tudoran, Ramona Suciu, Traian Sime, Laurențiu Stănilă, Răzvan Vingan, Adrian Pit, Alexandru Măduța, Monica Mladin, Denis Neagoe, Smaranda Axinescu, Roxana Boloș, Andreea Andreșoiu, Cătălina Tamaș, Alexandra Stan, Ornella Munich, Bianca Ruxanda, Marian Râță.
 
Arhitecți voluntari de-a arhitectura, prezenți cu machete la eveniment: Bogdan Duică, Mihai Danciu, Zeno Ardelean, Dana Ardelean, Brîndușa Havași, Oana Sîrbu, Alexandra Maier, Oana Simionescu, Dora Rethy, Claudia Godean, Simona Mesaroș, Diana Pepici.
 
Învățători de-a arhitectura, prezenți la eveniment: Felicia Popovici, Oana Marinescu, Cristina Stanimir, Angela Iankovici, Alina Gheran, Mihaela Ritter, Zena Luca, Delia Pop, Valerica Manea, Renatte Popescul, Liliana Acimov, Constantin Guțu, Liliana Vasile, Alina Rosa, Ingrid Bărdășan, Emeșe-Orsolya Stan
 
Școli, reprezentate la eveniment: Generală 19 ”Avram Iancu”, Liceul ”Grigore Moisil”, Liceul național de artă ”Ion Vidu”, Liceul ”Wiliam Shakespeare”, Liceul ”Bela Bartok”.
 
Echipă Asociația De-a Arhitectura: Mina Sava, Corina Croitoru.
 
Turte dulci pentru copii: Cofetăria CODRINA – cu amabilitatea Laurei Micle.
 
Video: Farkas Pataki.
 
Fotografii: Roxana Pătrulescu, Ana Ionescu, Brîndușa Havași.
 
Grafică: Alexandru Cozma.
 
Spațiu: Sala de sport a Universității de Vest – cu amabilitate lect. univ. dr. Adrian Nagel, decan al Facultății de Educație Fizică și sport.
 
LANSARE
 
 

Ordinul Arhitecților din România Filiala Teritorială Timiş, în parteneriat cu Asociaţia “De-a arhitectura”, are deosebita plăcere de a vă invita la evenimentul “Arhitectura şi copiii” din cadrul a_ta 2014, care va avea loc în data de 18 iunie, ora 11:00, la sala de sport a Universităţii de Vest Timişoara, sala de baschet, str. Vasile Pârvan, nr. 4. 
de-a arhitectura este o asociaţie non-profit care își propune dezvoltarea și promovarea educației de arhitectură şi mediu construit pentru copii, în vederea conştientizării şi a cunoaşterii valorilor arhitecturii, design-ului şi ale urbanismului. În Timișoara programul “de-a arhitectura în oraşul meu” iniţiat de asociaţia de-a arhitectura a început să fie implementat la începutul anului școlar curent, iar în prezent 430 de elevi învață despre arhitectură în 8 școli, respectiv 19 clase, cu ajutorul învățătorilor și al celor 19 voluntari arhitecți sau studenți arhitecți.
“Arhitectura şi copiii” face parte din categoria de evenimente dedicate educaţiei din cadrul a_ta 2014. Împreună cu partenerii de la de-a arhitectura ne propunem prin această acţiune să încheiem un an de activităţi destinate copiilor printr-o reuniune a tuturor celor implicaţi- elevi, învăţătoare, arhitecţi voluntari, părinţi, bunici. Cu prilejul acesteia vor fi expuse machetele create de elevi în timpul orelor de curs opţional “de-a arhitectura în şcoala mea”, se vor acorda diplomele “de-a arhitectura” şi vor fi premiate cele mai frumoase machete.

 

Înapoi