rotund

 Klara Veer

 

● Cum v­aţi prezenta celor care nu vă cunosc?

O ființă extrem de curioasă și activă, care mai are de învățat despre cum să stea locului și să toarcă.

● Ce moment v­a determinat să alegeţi arhitectura?

Ah, momentul termenului limită! Am decis la sfârșitul liceului, când colegul meu Attilla Kim, proaspăt student, îmi povestea despre atmosfera creativă la orele de proiectare din primii ani și despre acei câțiva profesori adevărați de la facultatea de arhitectură din Cluj. Încă îi mai găsiți acolo și s­-ar putea să vă schimbe viața. Îmi dau seama acum, că în 1997 eu nu mi­-am ales profesia, ­despre care sincer nu aveam habar, ci școala în care știam că urmează să îmi petrec o bună parte din viață. Iar când am dat de pereții din anul 4, am continuat școala în Finlanda cu ajutorul unei burse de studii.

● Care este contribuţia arhitecturii în formarea dumneavoastră personală?

Nici nu mai reușesc să fac diferența între cele două…

● Cum aţi prezenta activitatea dumneavoastră alternativă celor care nu sunt familiari cu ea?

Uneori, în ciuda arhitecturii și alteori, inspirată de aceasta, activitatea mea alternativă a rămas și va rămâne Joaca. Mi se întâmplă adesea să îmi folosesc imaginația și să fac legături mentale mai ciudate și atunci mă așez și creez o bijuterie dintr-­un set de imbus­uri. Sau reciclez pulovărul intrat la apă pentru a croi un cadou nepoțelului meu care îmi desenase o pasăre… Vrăjesc o geantă dintr­-un biblioraft. Cred că toate astea se numesc Product Design.

● Cum aţi ajuns de la arhitectură la activitatea dumneavoastră alternativă?

A fost taman pe dos. De la Joacă la activitatea alternativă de arhitect am ajuns fiind pusă în situația de a­-mi alege o profesie din care să trăiesc. Arhitectura era la îndemână, tocmai îmi dăruise o diplomă de studii. Proiectul LUtOPIA s­-a născut după ce tot mai mulți prieteni și apoi necunoscuți au început să îmi trimită desenele lor din copilărie, sau ale copiilor lor: erau mult prea frumoase ca să nu le aduc la viață. (www.lutopia.ro) Apoi am început să primesc și pulovere de lână intrate la apă.

● Cum consideraţi că se influenţează reciproc cele două activităţi?

Am învățat că se potențează: proiectarea de arhitectură, designul unei bijuterii sau al unei jucării, toate se nasc din empatia pură față de cel căruia îi sunt destinate. Și nu sunt de acord cu cei care susțin că calitatea trebuie să coste mult, cred că putem să facem lucruri funcționale și la costuri reduse, putem învăța să refolosim creativ resursele existente.

● În ce măsură sunteţi prezent în cele două activităţi?

În general prefer să lucrez cu cei care au voința de a face lucruri bune și îmi cer ajutorul pentru asta: nici un proiect nu e prea mic pentru mine. Din fericire, activitățile mele se echilibrează reciproc: după o săptămână petrecută pe șantier, ce poate fi mai reconfortant decât să brodezi ochii unui balaur de pluș?

 

www.LUtOPIA.ro

 

 

Înapoi