Thomas Strumberger

 

Cum v-aţi prezenta celor care nu vă cunosc?

Probabil cel mai mult mă preocupă să am împreună cu soţia și copii o viaţă liniștită și fericită. Nu mi se par importante titlurile și funcțiile. Cred că munca înnobilează omul și fiecare avem de învățat câte ceva de la toată lumea.


Ce moment v-a determinat să alegeţi arhitectura?

În perioada liceului obișnuiam să lucrez la atelierul artistei Camelia Crișan, unde ajutam la restaurarea unor piese de mobilier. În același timp, îmi plăcea să ies și să desenez sau să fotografiez mereu clădirile prin oraș, vechiul turn de apă mi se părea cel mai interesant. Îmi amintesc cum într-o după-masă doamna Crișan mi-a făcut cadou un bloc de desen și mi-a zis: “Tu trebuie să te faci arhitect!” și cam așa s-a și întâmplat.


Care este contribuţia arhitecturii în formarea dumneavoastră personală?

Cred că viața este o școală continuă. Trebuie să descoperim mereu lucruri noi și să nu ne oprim din procesul de învățare. Perioada studenției la Facultatea de Arhitectură a fost o perioadă frumoasă dar, la rândul ei, doar o etapă în formarea mea personală. Mi-a trezit interesul pentru a studia mai departe, a aprofunda și alte domenii.


Cum aţi prezenta activitatea dumneavoastră alternativă celor care nu sunt familiari cu ea?

Aș putea zice că suntem proprietarii celei mai mici cafenele din oraș! 16,2 mp și 8 locuri de stat. În Viena se predă la Facultatea de Arhitectură despre Kleines Cafe Wien ca fiind un loc de socializare unde au loc cele mai interesante discuții și au ocazia să se cunoască oameni din domenii foarte diferite. Cam același lucru se înâmplă și la noi.


Cum aţi ajuns de la arhitectură la activitatea dumneavoastră alternativă?

Din dorința de a experimenta ceva nou, de a socializa și de a crea valoare în comunitatea noastră, am ales un spațiu de intimitate maximă în centrul orașului. Cafeaua ni sa părut cel mai bun motiv pentru a aduna oamenii împreună. Cafeneaua este un loc de intâlnire, de dezbatere, de exprimare.


Cum consideraţi că se influenţează reciproc cele două activităţi?

Nu aș putea spune că se influențează reciproc. Cred însă că datorită faptului că există o sursă de venit constantă, asigurată de cafenea, am posibilitatea de a păstra standardele ridicate în domeniul proiectării și îmi pot permite financiar să am libertatea de a alege proiectele la care doresc sau nu să lucrez.


În ce măsură sunteţi prezent în cele două activităţi?

În măsura maximă posibilă, încercând să păstrez un echilibru continuu între muncă și timpul liber.

 

Înapoi